Biography

Belle 20 jaar op de bühne

2019 is de zoveelste mijlpaal in de carrière van Belle Perez. Ze staat liefst 20 jaar op de planken – met meer energie, zelfvertrouwen en vavavoom dan ooit. De livezangeres pur sang geeft telkens opnieuw fenomenale optredens waarmee ze iedereen van zijn sokken blaast.

Met Fiesta Perez, een weergaloos latinfeest ter ere van het jubileum, doet ze daar nog een schepje bovenop. Ze trakteert haar publiek op bloedhete latinvibes. Zet uptempo-songs van haar favoriete artiesten naar haar hand. En brengt evengoed intieme akoestische nummers. Kortom, een ‘fiesta’ dat even gelaagd en veelzijdig is als de persoonlijkheid van Belle – de ene keer vurig en uitbundig, dan weer ingetogen en intimistisch. Maar altijd muzikaal tot in de puntjes perfect.

Op 1 juni gaf Belle de aftrap van Fiesta Perez in de Roma: het startschot van de gelijknamige tournee langs Vlaamse en Nederlandse podia. De nieuwe single Indirectas is een aanstekelijk nummer dat goed op weg is om een nieuwe zomerhit te worden. Het werd geschreven door producersduo The Swaggernautz: sterren aan het internationale latinfirmament die ook samenwerken met Luis Fonsi, Demi Lovato en Pitbull.

Na 20 jaar bikkelen in de muziekindustrie, is Belle op haar 43ste steeds vrijer in de keuzes die ze maakt – als artiest én als mens. In 2016 stapte ze in het huwelijksbootje met haar grote liefde Wouter, en beviel ze van zoontje Ellía: het mooiste geschenk in haar leven. Het moederschap gaat haar uitstekend af, en ze slaagt erin om het te verzoenen met haar andere passie: muziek.

De showbizz was voor Belle dé manier om zich privé en professioneel te ontplooien, om er te staan als artiest én als mens. Dat ze er na twee decennia nog altijd staat – en hoe! – bewijst dat ze ontzettend getalenteerd is, en zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. Maar dan wel zonder haar roots te verloochenen.

‘Dankzij de showbusiness ben ik opgebloeid, geworden tot wie ik nu ben. Ik zit enorm goed in mijn vel, de puzzel van mijn leven past nu zo mooi in elkaar! Als artiest durf ik andere stijlen en genres aan, gaan de remmen los. Ik heb op het podium mezelf ontdekt.’

Al blikt ze zelf het liefst de toekomst in, haar verleden verklaart meteen waarom de weg naar succes voor haar extra bochtig was. Als dochter van Spaanse ouders groeide ze beschermd op in het kleine Hamont-Achel in België. Ze ging naar school bij de nonnen, een timide kind van twee culturen dat pas in de showbizz leerde zichzelf meer te laten gelden.

Haar Spaanse roots vind je terug in haar muziek, maar eigenlijk in haar hele wezen. Niet voor niets heeft ze nog steeds de Spaanse nationaliteit. ‘Spanje zit in mij, in mijn vurigheid maar ook in mijn verlangen naar rust, eenvoud en stilte’, zei ze ooit.

Haar eerste stapjes als zangeres zette ze als kind, toen ze zong in flamencogroepjes en deelnam aan talentenjachten. Bij het grote publiek werd ze bekend in 2000, door haar deelname aan het programma Eurosong, de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival, met het liedje Hello World. Al heeft ze uiteindelijk nooit meegedaan aan het Eurovisie Songfestival, ze vestigde in haar tweede moederland wel haar naam als zangeres en tv-presentatrice en scoorde hit na hit. Ook internationaal werd ze opgemerkt. Ze kreeg een platencontract in Amerika en toerde door Noord- en Zuid-Amerika.

In Nederland kan Belle rekenen op een grote fanbase, met name sinds ze in 2004 samen met Jan Smit het Tros Muziekfeest op het plein presenteerde. Ze stond in Ahoy’ en in de Heineken Music Hall. Haar roem kreeg een sneeuwbaleffect toen ze met haar derde album Baila Perez, de slimme switch maakte van pop naar latin, een stijl die haar op het lijf is geschreven. Ze was ‘thuis’. Hits als Que viva la vida, Enamorada, Que viva la vida en Ave Maria zitten in ons muzikale geheugen gegrift. Sinds 2007 weet ze ook het theater vrijwel jaarlijks te vinden.

Al deze ervaringen hebben haar gevormd tot wie ze nu is: een zangeres die op haar gevoel afgaat, vertrouwt op wie ze zelf is. Haar nummers kiest ze eveneens op gevoel, nummers die haar niet liggen en die ze dus niet met oprechte overtuiging kan brengen, zal ze niet opnemen.

Belle Perez kiest haar eigen pad, en gaat voluit voor haar dromen. Ze zit twintig jaar in het vak, en is gelukkiger dan ooit. Alles in het leven draait volgens haar uiteindelijk om de liefde. ‘Wie de liefde niet heeft, bezit helemaal niks.’

BELLE PEREZ GOES WITH HER INSTINCTS

Celebrating 20 years on stage is by no means a reason to reminisce about the past – at least not for Belle Perez. She has a bright future ahead of her. Full of fresh challenges, new projects and stages. Maria Isabel Pérez Cerezo (1976) has never felt freer in the choices she makes – personally and artistically.
“Show business made me who I am today. I have never felt better. The pieces all fit together. And I am bold enough to undertake new things and tackle different music styles. I discovered a whole new ‘me’ on stage!” The road to success was paved with obstacles. As the daughter of Spanish parents, Belle grew up in an overprotective environment in the small village Hamont-Achel. She attended a catholic school run by nuns. She was a timid child caught between two cultures. And she had to stand up for herself and make her voice heard in show business.

Today, her Spanish roots are manifestly present in her music and in her soul. She still holds the Spanish nationality. “Spain is simply in my veins. It’s in my temper, as well as in my longing for tranquillity, simplicity and silence”, she once said about that. She took her first steps in music as a child; singing in flamenco bands and participating in talent hunt shows. Her breakthrough came in 2000, when she participated in Eurosong – the Belgian pre-selection for the Eurovision contest – with the song called ‘Hello World’. Even though she didn’t partake in Eurovision, she scored one commercial hit after another in Belgium. She even signed a recording contract in the US and toured around North and South America.

Since co-hosting the ‘Tros Muziekfeest’ in the Netherlands along Jan Smit in 2004, she has a large fan base there as well. She played at the Ahoy and at the Heineken Music Hall. But her biggest breakthrough came with her third album ‘Baila Perez’. A clever switch from pop to Latin – a music style she was made for. It felt like coming home – finally. Huge hits such as ‘Que viva la vida’, ‘Enamorada’, and ‘Ave Maria’ are engraved in our collective musical memories. And since 2007, Belle also regularly performs in theatres. All of these experiences contributed to her actual self: a confident singer who relies on her gut feeling. The same goes for her songs: she only makes records that she sincerely believes in. Belle Perez goes her own way, pursuing her dreams. After fifteen years on stage, she is happier than ever. In the end, it all comes down to love. “Without love, nothing really matters.”